Harpiste Sophie
voor harplessen, muzikale omlijsting en concerten
Wat is harptherapie?
Bij harptherapie wordt de harp ingezet ter ondersteuning van fysiek, mentaal, emotioneel en soms ook spiritueel welzijn van een individu. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de harptherapeut muziek maakt, die voor elk individu anders is.
Een harptherapeut gaat uit van:
– de stemming van de luisteraar; dit bepaalt de toonsoort van de te spelen muziek
– de ademhaling en hartslag van de luisteraar; dit bepaalt het ritme van de muziek
– de voorkeur van de muziekstijl van de luisteraar, indien gewenst.
Op deze manier wordt er een ontspannende, muzikale ervaring voor de cliënt verzorgd.
Bijzonder bij harptherapie is het gebruik van de resonantietoon van de cliënt. Ieder mens heeft een eigen resonantietoon. De harptherapeut probeert door observatie te bepalen op welke toon de cliënt het meest reageert en ontspant. Op basis van die resonantietoon wordt door middel van improviserende muziek in de meest passende toonsoort gespeeld.
Harptherapie geeft een bijdrage aan ontspanning en aan een genezingsproces van lichaam en geest. Harptherapie werkt ook door op de directe omgeving, denk daarbij aan naaste familie, vrienden en personeel van een afdeling of organisatie.
Wat zijn de effecten van harptherapie?
De harp is het oudst bekende muziekinstrument dat in verschillende culturen werd gebruikt voor therapeutische doeleinden. Harpmuziek kan stemmingen beïnvloeden, maar ook herinneringen oproepen, zoals bij muziek uit iemands jeugd of bij religieuze muziek.
De laatste jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar het effect van harpmuziek.
In de USA is o.a. onderzoek gedaan naar het effect van harpmuziek op kankerpatiënten.
– 71% van de patiënten geeft aan makkelijker te ademen
– 84% geeft vermindering van angst aan
– 63% geeft aan minder pijn te voelen
Daarnaast is bij onderzoek geconstateerd dat harpmuziek de bloeddruk verlaagt en de zuurstofopname in het bloed verhoogt. Het EEG laat zien dat er een aanzienlijke toename van alfa-golven te zien valt, zoals wordt waargenomen bij zelfregulering van stress en bij diepe meditatie. Naast klank en melodie kan het ritme van de harpmuziek de hartslag en de ademhaling beïnvloeden.
Waar wordt harptherapie gebruikt?
Harptherapie wordt het meeste gebruikt in ziekenhuizen, revalidatiecentra, hospices en verpleeghuizen. Ook op plaatsen zoals brandwondencentra, kankercentra, tandartspraktijken wordt er gebruik van gemaakt.
Therapeutische harpmuziek wordt ook steeds meer toegepast als ondersteuning bij Yoga, Tai Chi en meditatiesessies.
Meer informatie over IHTP Europe is hier te vinden.